TIA-lotten

TIA-lotten var en skraplott som, precis som namnet antyder, kostade tio kronor att inhandla. Lotten gjorde succé när den lanserades och hade sin storhetstid i början av 2000-talet. 2014 valde Svenska Spel att ersätta spelet med MiniTriss. TIA-lotten hade från början ett maximalt vinstbelopp på 100 000 kronor. Senare lanserades även den så kallade Stjärnvinsten med en maxvinst på 250 000 kronor.

tialotten skrapad

Den första lotten från Svenska Spel

TIA var den allra första lotten i en klassisk serie från Svenska Spel. Lotten började säljas 1999, den kom sedan i flera varianter som fick namnen ”TIA tre i rad”, ”TIA mitt i mellan” och ”TIA 17 eller mer”. Varianterna kostade även de tio kronor, de fanns dock endast tillgängliga på internet. Den som ville skrapa i butik fick nöja sig med originallotten.

Skrapa fram tre lika belopp

Den ursprungliga varianten av TIA-lotten såg ut som en tiokrona. Upplägget var i princip detsamma som för dagens MiniTriss. Spelplanen bestod av tio belopp som kunde skrapas fram och tre lika belopp betydde vinst. Chanserna till vinst beräknades till 1:3. Den som vann kunde antingen hämta hämta ut sin vinst hos ett spelombud eller direkt på nätet när spelandet skett via en dator.

Varför försvann TIA-lotten?

Anledningen till att TIA-lotten försvann var att man ville stärka varumärket Triss. Omsättningen för lotten var stark ända fram till avvecklingsdagen. Enligt Svenska Spel så rörde det sig således mer om en marknadsföringsstrategi än något annat. Vinstplanen för MiniTriss är densamma som för den klassiska TIA-lotten. Triss är idag landets mest populära serie med skraplotter och de kan inhandlas såväl i butiker som på nätet.